top of page
hamburger-button-computer-icons-menu-men
Biografie : Biografie
4small.jpg

bajan

Robbrecht studeerde bajan (Russische variant van het accordeon) aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag bij An Raskin en aan de Kunstuniversität Graz bij Janne Rättyä.


Tijdens zijn studie lagen de accenten vooral op het beheersen van de klassieke Russische bajanliteratuur, het spelen van kamermuziek en het creëren van nieuw werk voor zijn instrument. Zo werkte hij samen met componisten als Hans Abrahamsen, Meriç Artaç en Martijn Padding. Ook verzorgde hij verschillende wereldpremières.
Robbrecht bespeelt een Jupiter Bajan die speciaal voor hem in Moskou gebouwd werd.

Muziektheater

muziektheater

Naast het spelen en creëren van (nieuwe) muziek is Robbrecht gepassioneerd door muziektheater en opera. Zo speelde hij als bajanist mee in de opera's Valjean van Compagnie Théâtre d'Art (Perpignan, Frankrijk)  en Die Zauberflöte, Orfeo en Passio van Operagroep The Fat Lady (Haarlem).

In seizoen '19-'20 speelde Robbrecht mee in de voorstelling Zwijnenstal van de Nederlandse Reisopera in coproductie met theater Sonnevanck die bekroond werd met de zilveren krekel voor meest indrukwekkend jeugdtheaterproductie.
Het seizoen daarop maakte hij samen met Coraline Groen, Lucas van der Vegt en Valentina Tóth een kindervoorstelling voor het Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht. In het seizoen daarop was hij te horen in voorstellingen van Festival dag in de Branding, Oorkaan, Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht en Holland Opera.

8small.jpg
Musicoloog
9small.jpg

musicologie

De passie voor muziek gaat verder dan het spelen alleen. Vanuit een diepgaande interesse om zijn kennis te verbreden en de muziek op een meer wetenschappelijke manier te benaderen, besloot Robbrecht enkele jaren geleden om musicologie te studeren aan de Katholieke Universiteit Leuven. Ondertussen heeft hij de bachelor afgerond met 'grote onderscheiding'. In dat kader liep hij ook stage bij de artistieke afdeling van het Koninklijk Concertgebouworkest in Amsterdam.

Naast onderzoek naar de ontstaansgeschiedenis van het harmonium, schreef hij in opdracht van de Royal Academy of Music in Londen een korte biografie over de componist Mieczysław Weinberg. In oktober 2022 was hij daarnaast verbonden zijn aan het British Music Festival in Den Haag als programmeur en festivalmusicoloog.

 

Docent

educatie

Op 18-jarige leeftijd gaf Robbrecht zijn eerste accordeonlessen aan de hoofdstedelijke academie voor muziek, woord en dans in Brussel. Sindsdien gaf hij als met veel plezier accordeonles aan de academies van Gent, Ninove,  Waregem, Ronse en de stedelijke Conservatoria van Brugge en Mechelen. Hij wordt daarnaast ook regelmatig uitgenodigd als jurylid bij accordeonexamens.

Robbrecht behaalde het diploma Educatieve Master in de Podiumkunsten aan het Conservatorium van Gent met grote onderscheiding en was werkzaam bij de afdeling educatie van het Concertgebouworkest in Amsterdam en was hij Coördinator Educatie a.i. bij Oorkaan.

10small.jpg

Download biografie

 ©2023

bottom of page